سدیم پیروسولفایت

سدیم متابی سولفایت یک ترکیب غیر آلی و از نمک های اسید سولفوریک است. از سدیم متابی سولفایت بیشتر برای ضدعفونی کننده استفاده می شود. سدیم متابی سولفایت با اسیدها و آب واکنش داده و گاز سمی دی اکسید سولفور را آزاد می کند.
نام ماده (فارسی): سدیم متابی سولفایت
نام ماده (انگلیسی): Sodium metabisulfite
نام تجاری (فارسی):سدیم پیروسولفایت
نام تجاری (انگلیسی): sodium pyrosulfite
سایر اسامی: Sodium pyrosulfite pyrosulfurous acid، disodium salt
مواد مرتبط: Sodium disulfite
سدیم متابی سولفایت یا سدیم پیروسولفایت یک ترکیب غیرآلی با فرمول Na2S2O5 است. به این ماده دی سدیم (disodium)  نیز گفته شده است. از این ماده به عنوان ضدعفونی کننده، آنتی اکسیدان و ضد فساد استفاده می شود. سدیم متابی سولفایت پودر بلوری است به رنگ سفید مایل به زرد که معمولا دارای ناخالصی دی اکسید سولفور است.
موارد مصرف:
از سدیم متابی سولفایت برای افزودنی به مواد خوراکی جهت جلوگیری از فساد استفاده می شود. متابی سولفیت سدیم بعنوان یک احیا کننده نگهدارنده مواد غذایی و سفید کننده در صنایع مختلف جهت مواردی از قبیل ذیل استفاده میگردد. در صنایع غذایی بعنوان نگهدارنده و جلوگیری کننده از فساد مواد غذایی بخصوص در میگو، آب میوه سرکه و آبلیمو، غذاهای دریایی،میوه جات خشک و غیره. در صنایع عکاسی در محلول ظهور جهت اسیدی کردن محلول ثبوت. در صنایع چرمسازی جهت آهک زدایی پوست. در صنایع آبکاری جهت تصفیه فاضلاب حاوی یون کروم شش ظرفیتی و جهت جدا کردن کلر اضافی بعد از ازبین رفتن یون سیانید. در صنایع کاغذ سازی جهت سفید گری در صنایع شیمیایی بعنوان احیا کننده جهت خالص سازی و جداسازی آلدییدها و کتونها و برای تولید سولفوکسیناتها ماده پایه شامپو بچهو جهت تولید بعضی رنگهای آلی. در صنایع نساجی بعنوان تمیز و سفید کننده پشم و دیگر الیاف طبیعی،جهت تولید رنگهای خمره ای بعنوان حذف کننده کلر بعد از سفیدگری نایلون و بعنوان فعال کننده در پلیمریزاسیون اکریلو نیتریل. در صنایع دارویی حهت تولید استامینوفن و به مقدار کم به بعضی از داروها اضافه میشود. در صنعت ساختمان جهت تولید روان کننده بتون و غیره در صنعت تصفیه آب جهت کلر زدایی آب قبل از ورود آب به سیستم اسمز معکوس در مورد سفید گری کالای پروتئینی بی سولفیت های سدیم همانطور که گفته شد نقش کلرزدایی دارند چرا که هرگاه کالای پروتینی را با کلریت سدیم سفیدگری کنیم کالای سفید شده ته رنگ صورتی بخود می گیرد که باید این ته رنگ را با بی سولفیت سدیم برطرف نمود.
خواص فیزیکی و شیمیایی
Molecular formula Na2S2O5، Na-O-(S=O)-O-(S=O)-O-Na
Molar mass: 190.107 g/mol
Appearance white powder Density: 1.48 g/cm3
Melting point 170 C (begins at 150 C)
Solubility in water 54 g/100 ml
اطلاعات ایمنی:
بلعیدن و استنشاق آن خطرناک است. در صورت تماس سبب خارش و سوزش پوست و چشم می شود. باعث بروز آلرژی می شود. با اسیدها و آب واکنش داده و گاز سمی دی اکسید سولفور را آزاد می کند.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *