مخزن

نام انگلیسی:Reservoir
سایر اسامی: تانک
اصطلاح عمومی مخزن را می توان از نظر ساختار به دو دسته کلی مخازن با اجزاء داخلی (مثل پوسته مبدل های حرارتی، ظروف همزن دار، برج تقطیر و…) و مخزن ها بدون اجزاء داخلی که تانک ها و درام ها می باشند، محدود کرد. تفاوت تانک و درام در اندازه آنها می باشد که زمان اقامت یک جریان مداوم در درام از چند دقیقه تجاوز نمی کند، در صورتیکه این زمان اقامت برای تانک ها به چندین ساعت می رسد. درام ها در خطوط فرآیند قبل یا بعد از دستگاه های فرآیندی استفاده می شوند که به عنوان مثال می توان به درام واقع در قبل از کمپرسور ها اشاره کرد که قطرات مایع را از جریان گازی جدا می کنند. درام قبل از دیگ مانع از آن می شود که دستگاه در وضعیت خشک کار کند. درام پس از کمپرسور رفت و برگشتی ضربه آن را متعادل می کند. تانک ها مخازن بزرگتری هستند که می توان به تانک خوراک (Feed Tank)  برج تقطیر ناپیوسته که ممکن است خوراک چندین روز را در خود نگهدارد و همینطور مخازن ذخیره اشاره کرد. مخازن از نظر کاربرد به ۲ دسته مخازن ذخیره و تحت فشار تقسیم می شوند که هر کدام در موارد خاص فرآیندی مورد استفاده قرار می گیرند.
به طور کلی فرآورده های نفتی را از نظر انباشتن در مخزن ها می توان به سه دسته تقسیم کرد:
– فرآورده هایی که فشار بخار آنها از ۱٫۵ پوند بر اینچ مربع کمتر است، معمولا در مخزن های سقف ثابت نگهداری می شوند.
– فرآورده هایی که فشار بخار آنها بیشتر از ۱٫۵ پوند بر اینچ مربع است در مخزن های سقف شناور نگهداری می شوند.
– فرآورده هایی که دارای فشار بخار زیادتر تا نزدیک ۱۰۰ پوند بر اینچ مربع هستند، در مخزن های کروی یا استوانه ای نگهداری می شوند.
ایمنی در مخازن ذخیره
از دیدگاه ایمنی مخزن ها باید دارای تجهیزات زیر باشند:
سقف شناور: برای کاهش میزان تبخیر مواد سبک و جلوگیری از آتش سوزی، مخزن های فرآورده های سبک و فرار با سقف شناور ساخته می شوند. این نوع سقف ها از ورود هوا به مخزن و هم آمیزی با بخار های نفتی ممانعت می کند و از این راه انفجار و آتش سوزی که ممکن است از جرقه ساکن ایجاد شود جلوگیری می نماید.
رنگ مخزن ها: مخزن های محصولات سبک و میان تقطیر به رنگ سفید رنگ آمیزی می شود تا کمترین گرما را از محیط و انرژی تابشی آفتاب جذب کرده دمای محتوای مخزن ها در کمترین حد ممکن نگه داشته می شود. نتیجتا مقدار تبخیر و هدر رفتن مواد سبک نفتی کمتر شده شرایط خطرناکی در بالای مخزن پدید نمی آید.
خطر الکترسیته ساکن در مخزن: خطر های الکتریسیته ساکن را که به هنگام نقل و انتقال مواد نفتی آتش زا دو عامل سبب بارور شدن مخزن با الکتریسیته ساکن می گردد. یکی پخش شدن مایعات به قطرات کوچک و دیگری اصطکاک مایعات هنگام جریان در خطوط لوله، پس از ورود مایع به مخزن و بارور شدن مخزن از دو راه بالا، حتی جرقه کوچکی در آمیزه بخارات نفتی و هوای موجود در بالای مخزن، سبب انفجار و آتش سوزی می شود. دیواره همه مخزن ها باید به وسیله سیم به زمین متصل شود. کار این سیم هدایت بار الکتریسیته ساکن از مخزن به زمین و جلوگیری از تراکم الکتریسیته در بدنه مخزن می باشد.
مخزن کروی و استوانه ای
نام انگلیسی: Spherical and cylindrical tanks
مخزن های کروی یا استوانه ای برای مقاومت در برابر فشار های بالا به کار می رود و ممکن است فشار تا ۱۰۰ پوند بر اینچ مربع یا بیشتر را تحمل کنند. این نوع مخزن ها جهت نگهداری بوتان و پروپان و گاز مایع و بنزین های سبک و به طور کلی مواد شیمیایی سبک کاربرد دارد.
مشخصات عمومی مخازن تحت فشار: 
شکل اکثر مخازن تحت فشار استوانه ای یا کروی بوده که فرم استوانه ای آن با کلگی کروی یا بیضوی یا کاسه ای قابل ساخت و مونتاژ می باشد و کلگی های کروی به دو حالت نورد گرم و سرد تولید می شوند. استاندارد ASME Boiler Pressure Vessel Code  برای مخازن ذخیره ای نیز استفاده می شود، طبق استاندارد موجود بعد از مشخص بودن پارامتر های اصلی یاد شده ضخامت و مشخصات هندسی و جوشکاری و جنس مواد تعیین شده با امکانات کارگاهی نیز تهیه می شود. اتصالات مختلفی که روی مخازن تعبیه می گردد، از قبیل محل مورد نصب فشار سنج، شیر تخلیه اضطراری، ترمومتر، سطح سنج، و در صورتی که مخزن جهت کارهای پیچیده تر استفاده شود، طبعا نیاز اتصالات مربوط به آن نیز اضافه خواهد شد. خصوصیات فنی مخازن تحت فشار: طراحی و ساخت مخازن تحت فشار بر اساس پارامتر های مختلف فنی از قبیل فشار، درجه حرارت، نوع فولاد مصرفی حجم مورد مصرف، امکانات کارگاهی، تاثیر عوامل جوی از قبیل باد و برف و باران و زلزله، عمر مفید مقاومت مصالح و مواد مصرفی در مقابل خوردگی الکتروشیمیایی و مکانیکی به شرح زیر طراحی می شود: فشار مخزن با توجه به استاندارد (ASME Code) با ضخامت، تنش مجاز مواد مصرفی، امکانات جوشکاری ارتباط دارد. درجه حرارت که عاملی در طراحی و ساخت بوده یکیدیگر از عوامل مهم در طراحی می باشند.مواد مصرفی در مخازن تحت فشار و ذخیره ای معمولا Carbon Steel از انواع مختلف بوده که انتخاب هر کدام از این فولاد ها با توجه به تنش مجاز درجه حرارت کاری و فرم پذیری فولاد و جوشکاری آن و… انجام می گیرد. عامل حجم مخزن با در نظر گرفتن موقعیت محل نصب و با تغییراندازه و قطر و ارتفاع بر اساس استاندارد مربوطه و با حفظ تناسب اجزاء، مطابق با نیاز طراحی و ساخته می شود. پارامتر تاثیرات جوی به صورت بار اضافی در شرایط مختلف محاسبه می شود.
مخزن سقف شناور
نام انگلیسی: Floating roof tank
در این مخزن ها سقف شناور روی مایع شناور بوده با مایع به بالا و پایین حرکت می کند معمولا ۲ نوع از این مخزن ها بیش از انواع دیگر به کار رفته می شوند.
سقف های ماهیتابه ای شکل (Pan Type): این سقف ها مسطح بوده و از فولاد ساخته می شوند و دارای پایه های عمودی هستند که به محیط سقف متصل می باشد. نقطه ضعف این سقف ها این است که به مجرد سوراخ شدن غرق می شوند.
سقف های خزینه دار (Pontoon Type): که در آن خزینه جعبه مانند و تو خالی پیرامون سقف نصب شده، آن را شناور کرده است. برتری این نوع سقف در این است که با سوراخ شدن یک یا چند خزینه غرق نخواهد شد.
مخزن سقف ثابت
نام انگلیسی: Fixed roof tank
این نوع مخزن های استوانه ای، قائم و با سقف ثابت مخروطی شکل بوده، بر پایه مناسب ترین اندازه قطر و بلندی برای تامین ظرفیت مورد نیاز استاندارد شده است و برای انباشتن فرآورده های گوناگون نفتی مورد استفاده قرار می گیرد. عواملی که در گزینش قطر و بلندی مخزن موثرند: فضای موجود برای نصب مخزن، تحمل فشار، خاک زیر مخزن، فراریت فرآورده هایی که باید در مخزن انبار شود، سرعت ته نشین شدن مواد نفتی مورد نظر و ناخالصی هایی که در مخزن انبار می گردد. مخزن هایی که برای انباشتن مایعات فرار ساخته می شود باید بدون منفذ (Gas Tight) بوده و تغییرات فشار میان ۶ تا ۲۰ سانتی متر آب را تحمل نماید تغییرات فشار به وسیله شیر اطمینان ویژه ای خنثی می گردد. دیگر تجهیزات این مخزن ها عبارتند از حوضچه و شیر زیر آب، لوله های مارپیچ بخار، پروانه همزن برای آمیختن فرآورده ها، عمق سنج خودکار، دماسنج و غیره.دیسک شکست (Rupture Disk) قسمتی روی سقف تانک است که ضعیفتر از قسمت های دیگر ساخته می شود و در مواقعی که کنترل کننده ها خوب عمل نکنند و همینطور برای شیرهای اطمینان مشکل به وجود آمده باشد پاره شده و مانع از صدمه دیدن برج می شوند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *