بنزن

بنزن یک ترکیب آلی آروماتیک است. بنزن مایعی است بی‌رنگ و خوشبو که در تولید صنعتی گروهی از مواد مانند پلی استایرن،لاستیک مصنوعی و نایلون استفاده می‌شود. بنزن را مایکل فارادی در سال ۱۸۲۵ میلادی کشف کرد. بنزن ماده ای سرطان زا و مسموم کننده است.
نام ماده (فارسی):۱و۳و۵-سیکلو هگزاتری ان
نام ماده (انگلیسی): ۱,۳,۵- cyclohexatriene
نام تجاری (فارسی):بنزن
نام تجاری (انگلیسی): Benzene
سایر اسامی: بنزول، روغن کربن، سیکلوهگزاترین، فنیل هیدرید
مواد مرتبط:آروماتیک
مجتمع های تولیدکننده:پتروشیمی بندر امام – پتروشیمی بوعلی سینا – پتروشیمی برزویه
محل تحویل : پتروشیمی بندر امام – پتروشیمی بوعلی سینا – پتروشیمی برزویه
بسته بندی : فله ای ، حمل با تانکر
بنزن مایعی است بیرنگ و خوشبو که در تولید صنعتی گروهی از مواد مانند پلی استایرن،لاستیک مصنوعی و نایلون استفاده میشود. این مایع در تهیه شویندهها و رنگها نیز به کار میرود.بنزن متعلق به خانواده هیدروکربنهاست که هر مولکول آن ۶ اتم کربن و ۶ اتم هیدروژن دارد که یک آرایش حلقوی را بوجود میآورند. اتم های کربن یکی در میان با پیوند دوگانه به یکدیگر متصل شده اند و فرمول شیمیایی بنزن C6H6 است . این آرایش حلقه بنزن نامیده میشود که در بسیاری از ترکیبات از جمله آسپیرین و ماده منفجره تی.ان.تی نیز وجود دارد. بنزن سمی و سرطانزا است. بنزن در طبیعت به دو ساختار صندلی و قایقی وجود دارد که ساختار صندلی ان غیر قطبی بوده و ساختار قایقی قطبی میباشد. ترکیباتی که در ساختار خود دارای حلقه بنزنی باشند در خانواده هیدروکربن های آروماتیک قرار می گیرند. بنزن را مایکل فارادی در سال ۱۸۲۵ میلادی کشف کرد. بنزن در ابتدا از طریق حرارت دادن و قطران زغالسنگ و سپس تبدیل بخار آن به مایع بدست میآمد اما امروزه بنزن را به مقدار زیاد از نفت خام استخراج میکنند. ساختار سیکلوهگزاتری ان برای بنزن نخست توسط August Kekul در سال ۱۸۶۵ ارائه شد. در حدود یک دهه بعد اکثر شیمیدان ها این نظریه را تایید کردند. با کشف الکترون در میان سال های ۱۸۹۷ و ۱۹۰۶ بوسیله J. J. Thomson سه الکترون مشابه بین اتم های کربن در بنزن قرار داده شد. اولین بار در سال ۱۹۲۵ Sir Robert Robinson در دفاع از پایداری استثنایی این ماده ، نظریه حلقه ای بودن مولکول را مطرح نمود.
موارد مصرف:
این ماده در مواد پلاستیکی، رزین، نایلون، روغن های روان ساز، مواد رنگی، پاک کننده ها، سموم آفت کش و..موجود است. عمدتاً در تهیه الکیل بنزن ها نظیرLAB، DDB ، استایرن، کلروبنزن ها، آنیلین، نایلون و به عنوان حلال استفاده می شود
خواص فیزیکی و شیمیایی:
Molecular formula :C6H6
Molar mass: 78.11 g mol-1
Appearance Colorless liquid
Density :0.8765(20) g/cm3
Melting point :5.5 C, 279 K , 42
Boiling point :80.1 C, 353 K, 176 F
Solubility in water 0.8 g/L @25 C
Viscosity 0.652 cP at 20 C
Dipole moment 0 D
Flash point :-11 C
روشهای تولید:
ریفرمینگ کاتالیستی: در این روش گروهی از هیدرو کربن ها با دمای جوش ۶۰ تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد در حضور کلرید پلاتینیوم و یا کلرید روهیدیوم در دما ۵۰۰ و فشار ۸ تا ۵۰ اتمسفر با هیدروژن ترکیب می شوند. محصولات نهایی پس از جداسازی شامل بنزن می شوند.
تولوئن هایدروآلکیلاسیون: در این روش تولوئن به بنزن تبدیل می شود.
تسهیم نامتناسب تولوئن: در واحدهایی که تولید تولوئن و زایلن هر دو مدنظر باشند این روش جایگزین خوبی برای روش هایدروآلکیلاسیون است.
کراکینگ بخار (steam cracking): این روش راه مناسبی برای تولید اتیلن و سایر آلکن ها از هیدروکربن های خطی و بزرگ است. بنزن محصول جانبی بعضی از این واکنش ها از جمله پیرولیز گازوییل است.
واکنشهای شیمیایی:
۱- استخلاف الکترون دوستی آروماتیکی.
۲-کاهش: در این روش بنزن و مشتقاتش به سیکلوهگزان و مشتقاتش تبدیل می شوند.
اطلاعات ایمنی:
ازمهمترین تاثیرات بنزن می توان مسمومیت خونی ، اثرات ژنتیکی و سرطان زایی را نام برد . بنزن سیستم عصبی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *